EESTI JAZZLIIT

Mihkel Mälgand

 

„Paljusid bände ei kujuta tema basskitarri või kontrabassita ette, võib-olla poleks neid olemaski. Ta laseb teistel särada ja kui ise soolo ette võtab, siis on seda kuulata puhas nauding.“
-Anne Erm

Mihkel Mälgand on kontrabassi ja basskitarri mängijana nõutud muusik erinevates koosseisudes, tema trumbid on väga hea stiili- ja ansamblitunnetus ning avar tehniline pagas. Jazzkaare peakorraldaja Anne Ermi sõnul on Mälgand ansamblites alati kindel tugi, nõudlik nii enese kui teiste suhtes.
Mihkel Mälgand on kuulub praegu ja on kuulunud ka varem paljudesse koosseisudesse. Järgnevas loetelus on välja toodud mõned neist: Kadri Voorand Duo, Estonian Dream Big Band, New Wind Jazz Orchestra, Kruglov & Sooäär Quartet, Tõnu Naissoo Trio, Agan-Viinikainen-Mälgand-Kallio, Raivo Tafenau Band feat. Sergio Bastos, Liina Saar Band, Kristjan Järvi Orchestra, Sven Grünberg Group, Tõnis Mägi, Susanna Aleksandra Band, Allan Järve Quintet, Brian Melvin Quartet, Hedvig Hanson Soul Group, Ramuel Tafenau Band, Tom-Tomm Quintet, Oleg Pissarenko Quartet, F1 Guitars, Windpower, Eclectic Stories, Aerosfaer ja Urmas Lattikas Quartet.
Ta on teinud koostööd paljude hinnatud artistidega nagu John Scofield, Randy Brecker, David Liebman, Bob Mintzer, Frank Foster, Dennis Rowland, Kurt Elling, Tim Hagans, John Riley, Dean Brown, Eric Marienthal, Paul Bollenback, Ulf Wakenius, Dee Dee Bridgewater, Shayna Steele, Deborah Brown, Karlheinz Miklin, Tony Porthen ja paljud teised.
Teda inspireerivad erilised ja avatud mõttemaailmaga inimesed – need, kes on valmis võtma ette rännakuid tundmatutesse kohtadesse ja kellele saab alati kindel olla. Muusikal on Mihkli veendumusel võime muuta midagi nüüd ja kohe, eriti veel jazzmuusikal, mis on täis vabadust ja mis sünnib paljuski muusikute ja publiku vahelise vahetu energia ning reaktsiooni tulemusena.
Eeskujusid on aegade jooksul olnud Mälgandil palju ning ta lubab neid lahkesti oma ellu ka muudkui juurde. Üks muusikutest, kelle loengud, pillimäng ja elufilosoofia on Mihkel Mälgandit alati elus edasi viinud, on Anders Jormin. Üle ega ümber ei saa ta ka Jaco Pastoriusest.
Ta on loonud muusikat ka filmidele ja animafilmidele nagu Priit Tenderi „Orpheus“ ja „Rohelised kassid“ ning Kaspar Jancise „Krokodill“.

Mihkel Mälgandi looming on jõudnud kümnetele helikandjatele, siin loetelus on viimase viie aasta diskograafia:
Gretagrund „Püsimatu hing“ 2015
Susanna Aleksandra „Miracles“ 2015
Aldo Meristo/Hakan Lewin „Twenty Years Later“ 2015
Tõnu Naissoo Trio „Trinity“ 2015
Agan-Viinikainen-Mälgand-Kallio „Now I Know“ 2015
Oleg Pissarenko Band „Point“ 2015
Toomas Rull „Quotes“ 2016
„Estonian Jazz Meets Opera“ 2016
„Sven Grünberg & Vox Clamantis“ 2017 (DVD)
Must Hunt „Ei allu“ 2018
Indrek Tammoja „Rändaja“ 2019
Liina Saar „Õhtulaulud“ 2019
Ain Agan „AganagA“ 2019
Kadri Voorand „In Duo With Mihkel Mälgand“ 2019
Ramuel Tafenau „Gather Around“ 2019
Alexei Kruglov & Jaak Sooäär Trio „Tribute to Arsenal“ 2020 ArtBeat kogumik
Alexei Kruglov & Jaak Sooäär Trio „Tribute to Arsenal“ 2020
Alexei Kruglov & Jaak Sooäär Trio „Tšaikovski“ 2020
Siiri Siimeri lastelaulud „Kõik, mis juhtub ja ei juhtu“ 2020

Mihkel Mälgand pälvis 2018. aastal Danske Jazziauhinna. 2019. aastal teenis ta Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastaauhinna ning koosseisu Kadri Voorand In Duo with Mihkel Mälgand kuulutas Eesti Jazzliit aasta jazzansambliks 2020.

Mihkel Mälgand on üles astunud mainekatel festivalidel, näiteks Beijing Nine Gates Festival, Pori Jazz, Jazz Baltica, London Jazz Festival, Ottawa Jazz ja mitmed teised, ning ta on esinenud nii Euroopas, Aasias kui Ameerikas.

Mihkel Mälgand on lõpetanud Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli nii basskitarri kui klassikalise kontrabassi erialal ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalauruseõppe jazzkontrabassil ja magistriõppe muusika interpretatsiooni osakonnas. Alates 2017. aastast töötab ta õpetajana Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis.