EESTI JAZZLIIT

Taavo Remmel

 

„Armastus ja Muusika ulatuvad üle ajaliku elu piiride.”
-Taavo Remmel

Taavo Remmel on kontrabassist ja muusikapedagoog, kes lisaks arvukatele koosseisudele ja orkestritele on ansambli Hortus Musicus liige ja kuulub Eesti Kontserdi isikkoosseisu.
Jazzmuusikaga tegelemiseks andis talle tõuke Ameerika gospelgrupi „Living Sound“ kontsert Tallinna Metodisti Kirikus 1979. aastal, kuhu täditütar noore muusiku kaasa kutsus. Ansamblis mängivad muusikud olid enamuses jazzitaustaga ja väga kõrgel professionaalsel tasemel. Korraldati jämmsessioone ja tunde võttis bändi bassimees Oscarilt ka tolleaegne Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli bassiõpetaja Heigo Mirka. Selleks ajaks oli Taavo juba paar aastat lisaks viiulile mänginud ka basskitarri.
Viimase aja suundumus, millele Taavo Remmel rohkelt aega on pühendanud on Jazzvesper ehk Õhtupalvus Jazziga, mis laias maailmas populaarsust kogub.

Taavo Remmeli loominguline panus on jõudnud rohketele helisalvestistele, siin valik viimase kümne aasta jooksul ilmunud albumitest:
Tõnu Naissoo Trio „Blue Pearl“ 2010
Tanel Ruben Quintet feat. Kadri Voorand & Kristjan Randalu „Nõiutud Veerandtunnid“ 2011
Tõnu Naissoo Trio „My Back Pages“ 2011
Mustonen-Sooäär-Remmel-Ruben „Aria“ 2011
Mustonen-Sooäär-Remmel-Ruben „A Tempo“ 2012
Tõnu Naissoo trio „Fire“ 2012
Kadri Voorand Trio „Kosmogooniline etüüd“ 2012
Laura Põldvere & Tõnu Naissoo Trio „Memories Of Tomorrow“ 2012
Jaak Lutsoja Quintet & Kersti Ala-Murr „Adios Nonino“ 2013
Mart Soo ja Kulgejad „Kulg“ 2014
Gabriele Pezzoli Trio „Viljandi“ 2015
Tõnu Naissoo Trio „R“ 2015
Kadri Voorand Quartet „Armupurjus“ 2016
Tanel Ruben & Victoria feat. Meelis Vind „Million Years“ 2016
Tõnu Naissoo Trio „1967“ 2017
Hortus Musicus „Jerusalem“ 2018
Mart Soo ja Kulgejad „Kulg II“ 2019

Taavo Remmel pälvis 2004. aastal Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia ja 2013. aastal Danske Panga aasta jazzmuusiku auhinna.

Remmel õppis Tallinna Laste Muusikakoolis ja Tallinna Muusikakeskkoolis viiulit. Vaheaegadega õppis ta ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (Tallinna Riiklikus Konservatooriumis). Ta on osalenud jazzmuusika suvekursustel Ungaris, Tatabanyas ja mitmete maailmakuulsate bassimängijate ja jazzmuusikute töötubades: Avishai Cohen, John Pattitucci, Anders Jormin, Theo De Jong, David Liebman, John Scofield ja paljud teised.
Taavo Remmel on õpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Alates 2019. aastast on ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias heliloomingu, improvisatsioonilise ja kaasaegsete etenduskunstide osakonna vanemlektor, alates 2011. aastast Jāzeps Vītolsi nimelise Läti Muusikaakadeemia jazzosakonna lektor.