EESTI JAZZLIIT

Paul Daniel

 

„Ansambel Elletuse on enam kui dekaadi pikkuse tegutsemisaja jooksul hoidnud fookuses Eesti regilaulu, mida Paul Daniel on arranžeerinud väga vaheldusrikka värvipaleti ja tekstuuridega.“
-Joosep Sang

„Danieli energilises mängus on esimese põlvkonna fusion’i tarmu ja tormakust.“
-Joosep Sang

Paul Daniel on mitmekülgne kitarrist, arranžeerija ja helilooja. Ta on mänginud paljudes ansamblites, näiteks Elletuse, Ajavares, Jaan Tätte & Udupasun, Lepaseree. Mitmes neist on ta tegev ka praegu.
Paul Daniel on olnud muusikuna aktiivne mitmesugustes projektides. „Kummardus Veljo Tormisele“, EDBB ja Lauri Saatpalu on vaid mõned paljudest. 2017. aastal lõi Paul koos Lauri Saatpaluga kaasa arranžeerija ja muusika kaasautorina VAT Teatri ja NUKU koostöömuusikalis „Mees, kes ei teinud mitte midagi“, mille muusika on ilmunud ka CD-plaadil.
Paul Danieli eeskujud on kitarristid Dominic Miller, Jeff Beck, Ry Cooder, Andrew York, David Gilmour, Ernest Ranglin, arranžeerija Vince Mendoza ja helilooja Philip Glass. Oma nostalgilise jälje on jätnud nooruspõlves kuulatud rokkmuusika suurnimed nagu Led Zeppelin, Deep Purple ja Queen. Samuti on Pauli mõjutanud tema õpetajad Kustas Kikerpuu, Frank Möbus ja Rene Eespere.

Paul Daniel on andnud välja nii sooloplaadi kui olnud erinevatel helisalvestistel kaasategev bändiliikme, seadete autori ja bändijuhina:
Hinkus ja Maarja „Look Around“ 2005
Helletused „Helletused“ 2007
Ajavares „Armastuslaul rändlinnule“ 2008
Ajavares „Ulmama“ 2009
Elletuse „Laul jookseb ehenna“ 2010
Ajavares „Kaks maailma“ 2011
Jaan Tätte ja Udupasun „Äratund“ 2012
Liisi Koikson ja Raivo Tafenau Band „Õhtu rannal“ 2013
Lauri Saatpalu „Isa tuli koju“ 2014
Paul Daniel Band „Kreeka tuli“ 2014
Lepaseree „Väräjän“ 2015
Lauri Saatpalu „Isaga draakonil“ seadete autor, kitarrist 2015
Lauri Saatpalu „Mees, kes ei teinud midagi“ 2017
Elletuse „Ilu sõitis jõge pidi“ 2017
Lepaseree „Õnnõkõn“ 2018
Tormis Project „Kummardus Veljo Tormisele“ 2018

2012. aastal pälvis Paul Daniel Pärnu koorifestivalil žürii eriauhinna seade „Helletus (Aja kari siia!)” eest tütarlastekoorile.

Paul on esinenud kitarristina paljudel muusikafestivalidel Eestis, Inglismaal, Iisraelis, Saksamaal, Šveitsis, Taanis, Soomes, Austrias, Prantsusmaal ja Ungaris. Koosseisud, kellega see võimalikuks sai on Elletuse, Ajavares, Tormis Kvartett, EDBB ja Ro:toro.

Paul Daniel on õppinud Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias jazzmuusika erialal. Ta veetis aasta vahetusõpilasena Saksamaal Weimaris Franz Liszti nimelises muusikakõrgkoolis. Hetkel õpib ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias heliloomingut.
Paul on õpetanud kitarrimängu ja andnud ansamblitunde Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.