EESTI JAZZLIIT

Jaak Sooäär

 

„Jaak Sooäär isn’t a shooting star, he’s a fixed star.”
-Alexander Schmitz (Jazzpodium)

Kitarrist, helilooja ja ansamblijuht Jaak Sooäär (sündinud 1972 Tallinnas) on üks Eesti ja Baltikumi viimaste aastakümnete aktiivsemaid jazzmuusikuid.
Jaak Sooäär on nii kodu- kui välismaal aktiivse muusikuna tegutsenud alates 1989. aastast. Teiste hulgas on tema rahvusvahelisteks koostööpartneriteks olnud Tony Allen, Ray Anderson, Conny Bauer, Han Bennink, Raoul Björkenheim, Gavin Bryars, Will Calhoun, Kent Carter, Pierre Dørge, Daniel Erdmann, Vyatcheslav Gayvoronsky, Arkady Gotesman, Mikko Innanen, Anders Jormin, Dave Kikoski, Alexey Kruglov, Dave Liebman, Joe Lovano, Ron McClure, Karlheinz Miklin, Liudas Mockunas, Markku Ounaskari, John Schröder, Louis Sclavis, Harri Sjöström, Vladimir Tarasov ja Petras Vyshniauskas. Samuti on ta koos töötanud paljude eri põlvkondadest Eesti muusikutega. Jaak Sooääre rahvusvaheliste ansamblite hulka kuuluvad The Dynamite Vikings, Erdmann/Sooäär Dessert Time (esikoht rahvusvahelisel Peer Gyndi teemalisel improvisatsioonifestivalil Pärnus, 2001), Heavy Beauty, Kruglov-Sooäär Quartet, Sooäär/Yaralyan/Ounaskari ja Almost Zebra (kolmas koht Euroopa Improvisatsiooni Turniiril Poitiers’, 2001). 2006. aastal oli Jaak Sooäär külalissolistiks WDR Bigbändile Saksamaal. 1999. aastal osales Euroopa Noorte Jazzorkestris ja 2003. aastal EBU Bigbändis.

Jaak Sooäär on salvestanud üle 40 albumi, kogu diskograafia on leitav tema kodulehelt, täpsemalt siit: https://www.sooaar.com/discography.

Jaak Sooäär on pärjatud Eesti Muusikaauhinnaga 2003. ja 2005. aastal etno/folkartisti kategoorias ansambli Eesti Keeled koosseisus ja 2013. aastal jazzartisti kategoorias kvarteti Mustonen/Sooäär/Remmel/Ruben koosseisus. 2007. aastal pälvis Sooäär esimese Eesti Jazzi Aastaauhinna, 2007. ja 2018. aastal Kultuurkapitali aastapreemia,
2021. aastal riikliku kultuuri aastapreemia.
2022. aastal anti Aasta Jazzansambel tiitel kooslusele Sooäär / Yaralyan / Ounaskari.

Pärast Tartu Ülikooli ja Tallinna Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli lõpetamist omandas ta 2001. aastal esimese eestlasena jazzmuusika alase kõrghariduse Kopenhaageni Rütmimuusika Konservatooriumis ning pärast Eestisse tagasi kolimist alustas tööd Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kus juhib jazzmuusika osakonda selle asutamisest peale (2004). Samuti oli Jaak Sooäär aastatel 2004 – 2009 Eesti Jazzliidu esimene juhatuse esimees ning kuulub liidu juhatusse ka praegu.