EESTI JAZZLIIT

Juba viiendat suve on Jazzliidu lavaks Triigi Filharmoonia

𝐒𝐮𝐳𝐚𝐧𝐧𝐞 on eriline Prantsuse trio, mille koosseisu kuuluvad 𝐯𝐢𝐨𝐨𝐥𝐚𝐦ä𝐧𝐠𝐢𝐣𝐚 𝐌𝐚ë𝐥𝐥𝐞 𝐃𝐞𝐬𝐛𝐫𝐨𝐬𝐬𝐞𝐬, 𝐛𝐚𝐬𝐬𝐤𝐥𝐚𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐬𝐭 𝐇é𝐥è𝐧𝐞 𝐃𝐮𝐫𝐞𝐭 𝐣𝐚 𝐤𝐢𝐭𝐚𝐫𝐫𝐢𝐬𝐭 𝐏𝐢𝐞𝐫𝐫𝐞 𝐓𝐞𝐫𝐞𝐲𝐠𝐞𝐨𝐥. Rahvamuusikat tänapäevases võtmes esitava bändi nimi on inspireeritud Leonard Coheni legendaarsest samanimelisest laulust, milles põimuvad ajatud meloodiad ja rahvamuusikale omased rütmid. Sedasama maagilist segu kuuleme ka trio muusikas, kus helge lüürilisus vaheldub rütmiliste teravustega.
„Trio on leidnud oma täiusliku hääle: nende kompositsioonid on täis improvisatsioonilist värskust ja spontaansust, improvisatsioonid aga säilitavad läbimõeldud kompositsioonidele omase tasakaalu ja kontrolli.”
Jean-Francois Mondot / Jazz Magazine
„Nende muusikas hajuvad piirid klassikalise, jazzi ja nüüdismuusika vahel. See on otsekui suhtlemine läbi lugematute erinevate uste, mis avanevad kõik uutesse põnevatesse ruumidesse.“
Jean-Marc Gelin / Les Dernières Nouvelles du Jazz
𝐒𝐞𝐞 𝐏𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐞 𝐓𝐫𝐢𝐨 on kolme andeka noore muusiku ansambel, mis on võtnud südameasjaks Eesti estraadi kõige kaunimate laulude taasesitamise ja ümbersünni. „Upcycled ’60s“ paneb kõlama levimuusika klassikute Arne Oidi, Valter Ojakääru ja Uno Naissoo ajatud meloodiad.
Väljend „see pole see“ toob paljudele meelde Marju Kuudi maheda, ent pinevil hääle, kui ta laulab Olovernese peast samanimelises laulus, mille sõnad kirjutas Lilli Promet ja muusika Valter Ojakäär. Laul valiti legendaarse estraadikogumiku „Uued laulud lemmikhääled“ esimesele plaadile, kus lisaks noorele Kuudile kõlab ka Jaak Joala, Heli Läätse, Tõnis Mägi ja teiste laul. Ent lauljad moodustasid Eesti 1960. ja 1970. aastate estraadimuusika fenomenist vaid ühe osa. Lisaks nende nimedele jäävad kestma ka kõik toona neile kirjutatud unustamatud meloodiad. See oli Eesti levimuusika kuldaeg, mil oma laule lõid Arved Haug, Kustas Kikerpuu, Uno Naissoo, Arne Oit, Valter Ojakäär, Gennadi Taniel ja teised.
See Pole See Trio ammutabki inspiratsiooni ja improvisatsiooni Eesti estraadi kuldaja küllusesarvest. 2021. aastast tegutsev ansambel andis tänavu kevadel välja albumi „Upcycled ’60s“, kust leiab valiku kunagisi lööklaule, suurepäraseid meloodiaid, mida trio muusikud on rikastanud uute, sageli ootamatute kõlade ja käikudega. Uhkete, peene ornamentikaga orkestreeringute asemel kõlab kolme muusiku julge improvisatsioon, mis loob meloodiate ümber avarust ja annab neile võimaluse liikuda ootamatutesse kohtadesse, nii et sageli on laulu alguses selle lõplikku ülesehitust võimatu ennustada. Nõnda jätkabki estraadipärand noorte jazzmuusikute salvestustes ja esitustes oma elu, olles saanud endale uue hingamise ning näitamata vähimatki väsimuse märki.
Laval on kolm muusikut:
𝐀𝐧𝐞𝐭𝐭 𝐓𝐚𝐦𝐦 – 𝐯𝐨𝐤𝐚𝐚𝐥
𝐊𝐫𝐢𝐬𝐭𝐣𝐚𝐧-𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐑𝐞𝐛𝐚𝐧𝐞 – 𝐛𝐚𝐬𝐬𝐤𝐢𝐭𝐚𝐫𝐫 𝐣𝐚 𝐚𝐤𝐨𝐫𝐝𝐢𝐨𝐧
𝐓𝐨𝐛𝐢𝐚𝐬 𝐓𝐚𝐦𝐦𝐞𝐚𝐫𝐮 – 𝐬𝐚𝐤𝐬𝐨𝐟𝐨𝐧
Õhtu nael on 𝐑𝐚𝐢𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐌ä𝐠𝐢 𝐮𝐮𝐝𝐢𝐬𝐭𝐞𝐨𝐬𝐞 „𝐏𝐮𝐫𝐩𝐮𝐫𝐩𝐮𝐧𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐥𝐢𝐤𝐚 𝐥𝐞𝐧𝐝“ 𝐞𝐬𝐦𝐚𝐞𝐭𝐭𝐞𝐤𝐚𝐧𝐧𝐞, mille kannavad ette Suzanne ja See Pole See Trio üheskoos.
𝐑𝐚𝐢𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐌ä𝐠𝐢 on kontrabassist ja helilooja, kes on tuntud oma rikkaliku fantaasia ja isikupärase käekirja poolest. Oma uudisteosest räägib ta nõnda: „Mind on alati paelunud see, kuidas nii imeline ja saladuslik olend nagu liblikas siia maailma tekib. Munast röövikuks, röövikust nukuks ja alles sealt liblikaks. Võrratu, milline transformatsioon! Teose vorm on saanud mõjutusi liblika elutsüklist, aga samas on olnud suureks inspiratsiooniks ka see, kuidas üks liblikas lendab. See lend on graatsiline, juhuslik, õrn ja samal ajal ettearvamatu. Liblika salapärane lend ja elutsükkel on suurepäraseks sisendiks ühe omapärase vormi ja sisuga teose valmimiseks.“
18. juulil 2024 kell 18:00 Triigi Filharmoonias, Saaremaal
Tavapilet 30€ / sooduspilet 25€
*Sooduspiletid kehtivad õpilastele, õpetajatele, tudengitele, pensionäridele, Jazz Pesulad kliendikaardi omanikele ja Eesti Jazzliidu liikmetele. Soodustused kehtivad koos soodustust tõendava dokumendiga.
Lapsele kuni 7 a (k.a.) sissepääs tasuta, juhul kui istub piletiga saatja süles.
Piletid saadaval Piletikeskuses
Kontsert toimub Eesti Jazzliidu, Triigi Filharmoonia, kontserdiagentuuri Vapaat äänet ja European Jazz Networki programmi „Green Pilot“ koostöös.
Foto: Rene Jakobson
Rohkem infot:
_ _ _
Eesti Jazzliit ja Triigi Filharmoonia alustasid esmakordselt 2020. aastal uue koostöövormiga – mastaapsete teoste tellimine Eesti jazzmuusikutelt ning nende esitamiste produtseerimine.
Täname Eesti Kultuurkapitali!